De beste slimme verlichting voor je smart home (2024)

Slimme verlichting is één van de best ontwikkeldesmart home-onderdelen – als je de juiste merken kiest. Wij zetten die merken op een rij en geven de slimme-lampen-starter wat tips.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: slimme verlichting. Slimme lampen wil je kunnen schakelen met je telefoon, en op basis van tijdstippen en andere factoren. Maar je wilt ook knoppen, en geen afhankelijkheid van één bepaald platform. Wij vinden dit de beste merken voor slimme verlichting voor veruit de meeste gebruikers.

Philips Hue

Het bekendste merk op de markt voor slimme lampen, en met reden. Philips Hue heeft ten eerste een zeer breed aanbod: lampen met alle soorten fittingen, spotjes, filament-lampen, lichtpanelen voor in het plafond, armaturen met ingebouwde led-strips en een hele lijn-buitenverlichting. Ook zijn er veel accessoires, waaronder slimme stopcontacten om ook 'domme' lampen te laten meeschakelen in automatiseringen.

De lampen van Hue zijn wat duurder, maar schakelen in onze ervaring ook het mooist. Ze kunnen fraai traploos worden gedimd tot een lage helderheid, zonder flakkeren. Hue biedt lampen in grofweg drie klassen: in één vaste lichtkleur, met verstelbare wittint – Ambiance, van koelwit tot warmwit – en volledige kleurlampen met 16 miljoen mogelijke kleuren.

Verder is de ondersteuning erg breed. Hue heeft een uitstekende eigen app voor het schakelen en automatiseren van zijn lampen. Maar ook apps en platforms van derden worden breed ondersteund. Apple HomeKit, Google Home, Samsung SmartThings, IFTTT en ook Matter, de nieuwe industrie-standaard voor smart home-gadgets. Die brede ondersteuning zorgt ervoor dat je slimme lampen altijd te bedienen zijn, welke telefoon je over een paar jaar ook hebt.

Nog een goede accessoire van Hue is de Wall Switch Module. Die monteer je in je 'ouderwetse' lichtknop op de muur. Handig, want als je zo'n lichtknop uitzet, dan gaat je 'slimme' lamp via je telefoon niet meer aan. De module lost dat op, en zorgt ervoor dat je slimme lampen volledig te bedienen zijn met zowel je telefoon als met die oude vertrouwde muurknop.

Ikea Trådfri

Ikea is een steeds completer alternatief voor Hue, met prijzen die wat lager liggen. Ook Ikea biedt behoorlijk veel soorten lampen met verschillende fittingen, spotjes, ledstrips, filament-lampen en inmiddels zelfs armaturen met ingebouwde slimme verlichting. Ook Ikea biedt zowel lampen met alleen witte tinten als met volledige RGB-kleuren. Het assortiment is niet zo ruim als bij Hue, maar het is een aardige tweede.

En ook de ondersteuning van Ikea is prima in orde. De vernieuwde Dirigera-hub is toekomstbestendiger, en net als Hue geschikt voor grote platforms als Apple HomeKit en Google Home. En ook Ikea ondersteunt Matter. Bovendien werken de lampen van zowel Hue als Ikea nu al via Zigbee, waardoor ze bij sommige platforms al door elkaar te gebruiken zijn.

Die mogelijkheid om beide soorten lampen te gebruiken, is helemaal mooi. Wij vinden zelf sommige Hue-lampen mooier licht geven dan de lampen van Ikea. Maar je hoeft niet overal in huis Hue te nemen: je kan het ook afwisselen met de lampen van Ikea. Wij raden wel aan: kies per ruimte één merk, want de kleur- en helderheid van de lampen verschilt en dat valt op.

WiZ

De lampen van Hue en Ikea zijn allebei pas echt slim als je er ook een hub bij neemt. Dat kastje sluit je aan op je wifi-router, en dat praat vervolgens met de slimme lampen. Dat biedt veel mogelijkheden, maar kost ook weer geld.

Voor wie geen zin heeft in de investering van zo'n hub, heeft Hue ook een goedkoper zustermerk: WiZ. Een wat kleiner aanbod lampen: de basislampen zijn er, met verschillende fittingen, spotjes, filamentlampen, armaturen en lichtstrips. Ook WiZ is er in wit en kleur, en de bediening gaat dus zonder hub. De lampen kunnen rechtstreeks worden aangesloten op je wifi, en vervolgens worden bediend via de WiZ-app.

Dat maakt de WiZ-lampen ook net wat beperkter dan de lampen van Hue en Ikea. Die lampen kun je opnemen in scènes, waardoor de lampen met één knop allemaal in een bepaalde stand schieten. WiZ doet dat niet, maar is wel erg betaalbaar. De lampen van WiZ beginnen bij 12,50 euro, terwijl die van Hue al snel bij 30 euro beginnen.

De beste slimme verlichting voor je smart home (1)

Nanoleaf

Nanoleaf heeft het meest afwijkende aanbod slimme verlichting. Het bedrijf biedt ook de basics: peertjes en lichtstrips, ook met die Matter-ondersteuning. Maar vooral de lichtpanelen van Nanoleaf stelen de show. Dat zijn platte vlakjes die je tegen de muur bevestigt. Zeshoeken, driehoeken of vierkanten die je naar eigen inzicht aan elkaar kan klikken.

Dat levert een unieke vorm op de muur op, die je vervolgens ook nog zelf kan kleuren via de Nanoleaf-app. Een functionele eyecatcher dus, die je vervolgens ook weer kan koppelen aan scènes met bijvoorbeeld Hue-lampen, vooral als je dat doet via overkoepelende platforms als Apple HomeKit of Google Home. Het aanbod van Nanoleaf is ook steeds breder, met panelen die in de uit-stand wit, zwart of houtkleurig zijn. Goedkoop is Nanoleaf niet: een startset met 9 panelen kost al snel 200 euro.

De beste slimme verlichting voor je smart home (2)

Tip: bedenk goed wat je wil

Alle merken slimme verlichting die we hier noemen, zijn goed te bedienen en toekomstbestendig. Het is goed nieuws dat steeds meer merken de Matter-standaard ondersteunen, maar dat is nog wel behoorlijk in ontwikkeling. Het mixen en matchen van merken kan steeds beter, maar we raden de beginnende smart home-gebruiker aan om het bij één merk te houden, in ieder geval als het bijvoorbeeld de woonkamer betreft.

Bedenk daarom goed wat je wil. Ben je niet op zoek naar allerlei automatische scènes, dan zit je bij WiZ voordelig goed. Wil je wel die scènes, dan raden wij een startpakket van Philips Hue aan, inclusief hub. Dat is daarna uit te breiden met zowel lampen van Hue als van Ikea, met behoud van die zeer brede functionaliteit van Hue.

Bedenk ook goed of je zoekt naar slimme verlichting in alleen witte tinten – koel tot warm – of wil je ook echt kleur? Kleurlampen zijn bij alle merken duurder, maar wil je in de praktijk ook alle lampen gekleurd hebben? Als je dan toch een kleurlamp neemt, raden wij Hue aan: die heeft het grootste kleurbereik.

Meer gadgets die we aanraden: Bright Stuff.

De beste slimme verlichting voor je smart home (2024)

FAQs

De beste slimme verlichting voor je smart home? ›

Slimme verlichting van onder andere Philips Hue, Nanoleaf en LIFX is te bedienen met Apple HomeKit. Om Hue lampen te koppelen heb je een Hue bridge nodig. Installeer de lampen via de applicatie van de fabrikant en activeer in de instellingen de koppeling met HomeKit en Siri.

Wat zijn de beste slimme lampen? ›

Fitting
  • #1 Philips Hue White and Color E14 Losse lamp. bol.com (€45,95)
  • #2 Calex Slimme Lamp – Set van 2 stuks – Wifi LED Verlichting – RGBW – Dimbaar. bol.com (€18,99)
  • #3 2-Pack: Xiaomi Yeelight (2e Gen) RGBW LED Verlichting – E27 – WiFi slimme lamp.
  • #4 Trust – Smart lamp – E14 – RGB – Wit en kleur – Dimbaar.

Welke slimme lampen werken met HomeKit? ›

Slimme verlichting van onder andere Philips Hue, Nanoleaf en LIFX is te bedienen met Apple HomeKit. Om Hue lampen te koppelen heb je een Hue bridge nodig. Installeer de lampen via de applicatie van de fabrikant en activeer in de instellingen de koppeling met HomeKit en Siri.

Wat is vergelijkbaar met Philips Hue? ›

Ikea Trådfri

Ikea is een steeds completer alternatief voor Hue, met prijzen die wat lager liggen. Ook Ikea biedt behoorlijk veel soorten lampen met verschillende fittingen, spotjes, ledstrips, filament-lampen en inmiddels zelfs armaturen met ingebouwde slimme verlichting.

Welke app voor slimme verlichting? ›

Welke Apps zijn er om lampen te bedienen?
  • Easybulb: De Easybulb App ziet er stijlvol uit en biedt vele leuke opties zoals een timer functie en een muziek functie. ...
  • Wifi RGB LED: Deze App kenmerkt zich door de aanwezigheid van een widget die u op uw startscherm kunt plaatsen.

Welke lampen werken op Zigbee? ›

Welke lampen werken samen met IKEA Tradfri, Osram Lightify, en Tuya en Smart Life? De bekende merken maken gebruik van het Zigbee protocol. Dit betekent dat u in principe alle Zigbee lampen en spots kunt koppelen aan IKEA Tradfri, Osram Lightify en Tuya en Smart Life.

Wat is er nodig voor slimme verlichting? ›

Het enige wat je nodig hebt is een telefoon met de Smart Life app en een WIFI signaal, een hub is niet nodig.

Is Philips Hue het geld waard? ›

De lampen zijn niet goedkoop, maar zeker de investeringen waard. Er zijn wel concurrenten die hetzelfde proberen, maar geen van deze biedt dezelfde opties, gebruiksgemak, kwaliteit en mogelijkheden als Philips Hue. Je moet het echt zien als een investering in je huis en die is het zeker waard.

Is Philips Hue duur? ›

Hoewel één Philips Hue lamp 6 keer zoveel kost als een traditionele lamp, verbruiken ze wel véél minder energie. Een Philips Hue lamp verbruikt 10 watt voor een lichtopbrengst van 800 lumen. Een traditionele lamp geeft alleen 800 lumen af bij een verbruik van 60 watt. Dat is een besparing van 80%.

Wat is het verschil tussen Philips Hue en Philips WiZ? ›

Wat is het verschil tussen Hue en WiZ? WiZ is een zustermerk van het merk Philips Hue. Het verschil is echter dat de slimme verlichting van WiZ werken zonder hub/bridge. Het enige wat u nodig heeft is een goede en stabiele wifi-verbinding.

Is Philips Hue gratis? ›

Wanneer je verlichting van Philips Hue aanschaft, dan kun je ook gratis gebruikmaken van de Hue app. Dit is een speciale app waarmee je jouw verlichting op afstand kunt bedienen.

Wat kost slimme verlichting? ›

Wat kost slimme verlichting plaatsen?
Soort slimme verlichtingPrijs*Offerte
Slimme binnenverlichting installeren (systeem met 10 slimme lampen)€ 250 - 450Gratis offertes
Slimme buitenverlichting installeren€ 80 - 550Gratis offertes

Welke merken werken met Hue? ›

Op de Hue Bridge aan te melden met een afstandsbediening of zonder afstandsbediening via Philips Hue Lamp Finder:
  • Philips Living Whites spaarlampen.
  • Philips Living Whites adapter.
  • Philips Living Colors (2e generatie en latere modellen, exclusief LivingColors Mini en Micro)
  • Philips Living Ambiance.
Sep 1, 2020

Kan een slimme lamp in elke lamp? ›

Slimme lampen hebben een ingebouwde chip zodat ze draadloos kunnen communiceren met andere apparaten. Elke lamp kan worden verbonden met een app, smart home-assistent of andere slimme accessoire, zodat je je lampen automatisch kunt laten in- en uitschakelen, van kleur kunt laten veranderen, en op afstand kunt bedienen.

Hoe lang gaan smart lampen mee? ›

Slimme lampen van de eerste generatie gaan tot 15.000 uur mee, terwijl lampen van de tweede en derde generatie tot 25.000 uur meegaan.

Wat zijn de meest energiezuinige lampen? ›

Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.

Welke lampen geven het mooiste licht? ›

Warmwit licht met een kleurtemperatuur tussen circa 2.000 en 3.000 Kelvin zorgt voor een warme en gezellige ambiance. Deze led-verlichting garandeert een knusse en romantische sfeer. Led-lampen met warmwit licht zijn ideaal voor in de woonkamer en slaapkamer, maar komen ook in andere ruimtes in huis goed tot hun recht.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6438

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.